Kontaktinfo & Skyddsnivåer

Vid frågor eller funderingar är Ni välkomna att kontakta oss via e-post eller telefon. Vi besvarar e-post flera gånger dagligen.

 

Adress Tyr Protection / DI Konsult

Nilssonsberg 16

411 43 Göteborg

Telefon +46 704-227947
Kontaktperson Daniel Ingelsson
E-post info@tyrprotection.com

 

 

Skyddsnivåer

Flertalet av våra produkter är testade enligt den amerikanska NIJ-standarden. I vårt sortiment finns skydd av följande material och skyddsnivåer: 

 

Mjuka skydd (Aramid eller PE) nivå IIIA väljer du som prioriterar låg vikt och komfort framför maximalt skydd. Dessa skydd är flexibla och du får ett skydd som stoppar de flesta civila pistol- och revolverkalibrar och även skyddar relativt väl mot knivhugg trots att detta inte ingår i certifieringen. Vissa stålmantlade kulor (som ex. den svenska m/39B) kan dock penetrera dessa paneler, och de ger inget skydd alls mot flertalet gevärskalibrar. På grund av sin höga komfort är mjuka syntetskydd på denna nivå bra vardagsskydd, men den säkerhetsmedvetna bör komplettera med produkter på en högre skyddsnivå.

 

Ballistiskt stål nivå IIIA+ väljer du som vill ha ett skydd mot samtliga pistol- och revolverkalibrar inklusive stålmantlade varianter som m/39B. Ger också ett utmärkt skydd mot hugg och slag.

 

Ballistiskt stål nivå 7,62x39 (AK-47) & 5,56 väljer Du som utöver skydd mot samtliga pistol- och revolverkalibrar även önskar skydd mot AK-47 Kalasjnikov. På denna nivå skyddas Du mot alla i Sverige vanligen förekommande illegala skjutvapen. Vi rekommenderar varmt våra produkter på denna nivå då de kombinerar en mycket god skyddsförmåga med en förhållandevis låg vikt.

 

Ballistiskt stål nivå NIJ III ICW riktar sig till dig som vill ha det högsta skyddet till det lägsta priset. Klassad för 7,62x51 FMJ men skyddar också mot bland annat 5,56x45 SS109, 7,62x39 MSC (AK-47 Kalasjnikov) och många andra vanliga gevärskalibrar. Vikten är klart högre än nivån under.

 

Hårda lättviktsskydd nivå NIJ III ICW är ett dyrare men betydligt lättare alternativ för dig som vill ha skydd mot alla hot upp till och med 7,62x51. Skyddsnivån motsvarar alternativet ovan. Dessa plattor tillverkas av polyetylen (PE) och vikten är endast 50% av den stålkärnade plattan i samma skyddsnivå.

 

Material; ballistiskt stål vs syntetmaterial

Olika material kan vara olika effektiva på att stoppa projektiler trots samma skyddsnivå. I de ballistiska standarderna ställs bland annat krav på hur mycket skyddsmaterialet får deformeras och det minsta antal träffar som det skall tåla, men det finns ingen övre gräns och olika material tenderar att prestera olika väl.

 

Skyddsvästar och plattor av fibermaterial (som ex. Aramid/Kevlar/Twaron eller PE/Dyneema) tål endast ett begränsat antal träffar och materialet deformeras relativt mycket vid träff. Stålkärnade skyddsplattor tenderar att tåla ett större antal träffar och även kantnära träffar som kan glida av ett syntetskydd.

 

Ballistiskt stål tenderar att ge ett högre skydd mot stålmantlade/stålkärnade militära projektiler. Som exempel penetrerar svenska försvarsmaktens 9mm m/39B utan svårigheter samtliga mjuka skyddsvästar på marknaden samtidigt som den knappt orsakar en skråma på våra stålkärnade produkter i samma skyddsnivå. Även på högre skyddsnivåer kvarstår skillnaden mellan stål och syntet: rena syntetskydd på nivå NIJ III ICW stoppar i regel inte 5,56 Nato med stålspets (SS109/M855) medan ballistiskt stål på samma skyddsnivå med lätthet stoppar densamma.

 

Ytterligare en fördel med ballistiskt stål är en generellt lägre inköpskostnad. Förutsatt att ytskyddet är intakt så korrosion undviks så har stålkärnade skydd också en nästan obegränsad hållbarhet avseende sin skyddsförmåga. Skyddsprodukter av syntetmaterial har i regel endast 5-7 års garanti på sin skyddsförmåga och kan över tid påverkas negativt av ex. uv-strålning, fukt och höga temperaturer. Ett stålkärnat skydd är mer oömt och kan ex. förvaras i ett soligt fordon under lång tid utan att skyddsförmågan påverkas negativt. 

 

En något högre vikt är den enda tydliga nackdelen som kan tillskrivas ballistiskt stål. Med undantag för extremfall är viktskillnaden dock inte så uppenbar som man kan tro eftersom den tekniska utvecklingen leder till att stålprodukterna blir allt tunnare samtidigt som det ofta krävs en stor mängd syntetmaterial och/eller blandningar med keramiska material för att stoppa en projektil med hög energi. Störst viktskillnad föreligger i de lägsta skyddsnivåerna samtidigt som differensen blir mer marginell eller obetydlig när man jämför produkter som ger skydd mot gevärskalibrar.

 

Sammantaget rekommenderar vi således av flera anledningar primärt våra stålkärnade produkter. Alla stålkärnade produkter tillverkas i Sverige av råvaror med högsta kvalitet! 

 

made_in_sweden2


Klarna Checkout
handlarens kontaktuppgifter
Powered by Powered by